• Drakotrypa.gr
    Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Δρακότρυπας! Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά
#1455
Απ:Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά πριν 1 Μήνας(ες)  
Παρουσίαση του βιβλίου:

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ


ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ Θ. ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Σ. ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Αγαπητοί αναγνώστες του forum επειδή στην ευρύτερη περιοχή της Δρακότρυπας υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για την καλλιέργεια και παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σκέφτηκα να παρουσιάσω το παρακάτω βιβλίο που με βάση τα περιεχόμενα του,φαίνεται είναι αξίόπιστο και αξιόλογο για να πάρει κάποιος βασικές αλλα και πιο εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Το βιβλίο είναι το παρακάτω:

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ

Παρουσίαση

Το παρόν είναι ένα σύγχρονο εγχειρίδιο-βιβλίο που αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό με τις απαραίτητες θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση και αξιοποίηση των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και των Αιθερίων Ελαίων (Α.Ε).

Στην 1η Ενότητα καταγράφονται δεδομένα από την εγχώρια και τις Διεθνείς Αγορές και Παραγωγές, αλλά και γενικές οδηγίες για την καλλιέργεια και τους τρόπους αξιοποίησής τους, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εξειδικευμένη συγκομιδή τους, τις διάφορες μετασυλλεκτικές επεξεργασίας, όπως κοπή, πλύση, αποφύλλωση, κατάτμηση, ταξινόμηση, διαλογή κλπ. Επίσης παρατίθεται η σύγχρονη τεχνογνωσία για διάφορους τρόπους ξήρανσης, αλλά και τα εξειδικευμένα για αυτά ξηραντήρια, ενώ για πρώτη φορά δίνονται πληροφορίες για την ιδιαίτερη παραγωγή και διάθεση των Νωπών ΦΑΦ.

Στη 2η Ενότητα δίνονται στοιχεία σχετικά με τα Α.Ε, τα χαρακτηριστικά και την χημική τους σύσταση, παραθέτοντας περαιτέρω όλο το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την απόσταξη, τα είδη των αποστακτηρίων και τους λεπτομερείς τρόπους παραλαβής-παραγωγής των Α.Ε. από τα διάφορα φυτικά υλικά, καθώς και τη συγκρότηση των αποστακτικών Μονάδων. Παράλληλα, παρατίθενται λεπτομερή δεδομένα για τους διάφορους τρόπους εκχύλισης και τα είδη των αρωματικών εκχυλισμάτων, καθώς και επιπλέον στοιχεία για τις τιμές και τις τάσεις των διεθνών αγορών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις Αναλυτικές Τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό-εκτίμηση της ποιότητας των Α.Ε. Επιπλέον, σε ξεχωριστά Κεφάλαια παρατίθενται ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις χρήσεις των Α.Ε. στους συνεχώς εξελισσόμενους κλάδους αξιοποίησης αυτών, και ιδιαίτερα των Τροφίμων, της Αρωματοθεραπείας και της Αρωματοποιίας.

Στην 3η Ενότητα περιγράφονται αναλυτικά, ιδιαίτερα στοιχεία παραγωγής δέκα τεσσάρων επιλεγμένων Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών και των ποικιλιών τους - ειδών με μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, αλλά και μεγάλης εμπορικής αξίας και ζήτησης από τις Διεθνείς Αγορές. Ειδικότερα, παρέχονται στοιχεία σχετικά με την παραγωγή τους, συγκομιδή, επεξεργασία, μεταποίηση, παραγωγή αιθερίων ελαίων και πληροφορίες σχετικά με την εμπορία τους.

Η προσδοκία των συγγραφέων είναι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει έναν οδηγό συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης για κάθε έναν που επιθυμεί να αποκτήσει γνώσεις και πληροφορίες για το αντικείμενο των Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, έχοντας απώτερο στόχο να συμβάλει στην επιτυχημένη ενασχόληση με αυτόν το τομέα. Ειδικότερα, απευθύνεται στον προ- και μεταπτυχιακό φοιτητή, αλλά και τον επαγγελματία Γεωπόνο, Τεχνολόγο και κυρίως τον μικρό/μεσαίο Παραγωγό Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών ή της Ομάδας παραγωγών ΦΑΦ, τον φαρμακοποιό, βιολόγο κ.ά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απορίες που επιδιώκει να επιλύσει, σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης των ΦΑΦ και των Α.Ε.

Το βιβλίο δομείται σε ανεξάρτητα κεφάλαια, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να ανατρέχει αποκλειστικά στην Ενότητα που τον ενδιαφέρει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τη διαρθρωμένη επιμέρους σειρά των Κεφαλαίων και υποκεφαλαίων του βιβλίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περισσότερες πληροφορίες για τα περιεχόμενα κτλ. εδώ:

www.seminariaaromatikonfiton.gr/content.php?menu_id=8&lg=

και εδώ:
www.politeianet.gr/books/9786185105891-k...itheria-elaia-266898

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 310
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 24/02/2017 11:48 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1456
Απ:Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά πριν 2 Εβδομάδες, 3 Μέρες  
Αρώνια: Κερδίζει συνεχώς έδαφος η καλλιέργεια του «καρπού της νιότης»


Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τον “καρπό της νιότης”, καθώς αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της πεκτίνης βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Αυτός ήταν ο λόγος που στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της αρώνιας (περί αυτού ο λόγος) χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.

Η αρώνια μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Σκέτη, αποξηραμένη, μαρμελάδα, λικέρ ή κατεψυγμένη μπορεί να αποφέρει τα θετικά αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη γη, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν αρώνια, με αρκετά καλή απόδοση ανά στρέμμα. Όμως η αυξημένη ζήτηση και αναγνώριση του συγκεκριμένου φυτού ανάγκασε τις εταιρείες που ασχολούνται με την συγκέντρωση να αναζητούν καλλιεργητές με μεγάλες παραγωγές για να μπορέσουν να κατεβάσουν τις τιμές. “Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2000 καλλιεργητές. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην καλλιέργεια της αρώνιας. Έτσι η τάση είναι ανοδική. Αρχικά ξεκίνησαν δοκιμαστικά εκατοντάδες καλλιεργητές για να δουν τις παραγωγές τους. Όμως αν αυτές είναι μικρές θα αναγκαστούν σε 2-3 χρόνια να τα παρατήσουν γιατί η παραγωγή τους θα είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να την διαθέσουν ούτε και μέσω εταιρειών”, αναφέρει η παραγωγός. Αλίκη Δαμιανίδου που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας και συνεχίζει: “Αυτό που θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα είναι η εξαγωγή του προϊόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσει ένας καλλιεργητής να αποκομίσει κάποιο κέρδος. Και προς αυτή την κατεύθυνση στρεφόμαστε και εμείς. Καλλιεργούμε 38 στρέμματα και πέρσι καταφέραμε να πάρουμε 26 τόνους βιολογικής αρώνιας, ενώ φέτος πήραμε μόνο 12 τόνους. Και αυτό γιατί τα δέντρα πέρσι κουράστηκαν και δεν είχαν τόση δύναμη να βγάλουν καρπούς”.

Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής την έχουν εντάξει στην κατηγορία των superfoods και αυτό στρέφει αρκετούς να μάθουν για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. “Ο κόσμος δεν γνωρίζει την αρώνια, σε αντίθεση με το εξωτερικό που όλοι την γνωρίζουν και την έχουν βάλει στην καθημερινή διατροφική τους συνήθεια. Έχει φοβερές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρει καλή υγεία. Έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον προστάτη στους άνδρες και καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, ενώ παράλληλα ανεβάζει και τον αιματοκρίτη”, επισήμανε η κ. Δαμιανίδου.

Τέλος η κ. Δαμιανίδου επισήμανε ότι το συγκεκριμένο φυτό χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να το αφήνουμε στην αβοήθητο. “Στην Ελλάδα ακόμη και οι γεωπόνοι δεν γνωρίζουν την χρήση του, άρα δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες. Για παράδειγμα υπάρχουν ασθένειες που μεταπηδούν από την υπόλοιπη φύση στα δέντρα. Αν δεν τις προσέξεις τότε μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καλλιεργητής είναι μονίμως στα χωράφια και ελέγχει όλα τα δέντρα ξεχωριστά και σχολαστικά”.


Μια από τις καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια του καρπού αποτελούν οι Σέρρες, όπου σήμερα υπάρχουν περίπου 250 στρέμματα καλλιέργειας. “Ο νομός ενδείκνυται για καλλιέργεια της αρώνιας. Ακόμη ο Έλληνας δεν τον γνωρίζει, όμως όλοι οι παραγωγοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια για δημοσιοποίηση. Ο καρπός είναι θαυματουργός και δίκαια τον χαρακτηρίζουν ως τον καρπό της ζωής”, αναφέρει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάκος, που έχει 750 δέντρα στο Νεοχώρι Σερρών.

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι η λύση είναι οι εξαγωγές και η μεταποίηση. “Αν κάποιος παραγωγός θέλει να δώσει την αρώνια σε καλή τιμή τότε πρέπει να βρει τρόπο να κάνει εξαγωγές. Στην Ελλάδα η ζήτηση είναι μικρή, ενώ στο εξωτερικό ο καρπός είναι γνωστός και τον αναζητούν. Επίσης στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να μπει στην διαδικασία της μεταποίησης. Να κάνει μαρμελάδες, χυμό, γλυκό ώστε να μπορεί να τον διαθέσει και σε άλλες μορφές”, ολοκλήρωσε ο κ. Βασιλάκος.


Πηγή:
www.paseges.gr/el/news/Arwnia:-Kerdizei-...oy-karpoy-ths-nioths

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 310
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1458
Απ:Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά πριν 4 Μέρες, 19 Ώρες  
Υψηλά έσοδα από 4 αρωματικά φυτά

Περιζήτητα βότανα που φημίζονται για τις θεραπευτικές και αρωματικές τους ιδιότητες, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις πιο κερδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Στο... μικροσκόπιο των «Επαγγελματικών Ευκαιριών» τέσσερα φυτά -τσάι, λεβάντα, σαμπούκος και μέντα- των οποίων οι οικονομικές αποδόσεις αυξάνονται ακόμη περισσότερο όταν οι καλλιέργειες γίνονται με βιολογικές μεθόδους.
Συγκριτικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ότι μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχές ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και η δυνατότητα διάθεσής τους σε διαφορετικές αγορές, είτε ως νωπά, είτε ως αποξηραμένα, είτε με την επεξεργασμένη μορφή αιθέριων ελαίων.

Το κλίμα και τα εδάφη στην Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των φυτών που μπορούν να δώσουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ακόμα και αν καλλιεργηθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν πολλές στη χώρα μας και η καλλιέργεια των τεσσάρων αυτών φυτών μπορεί να προσφέρει ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου. Αλλωστε, σε περιοχές ορεινές και ημιορεινές, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική έναντι άλλων καλλιεργειών όπως για παράδειγμα των σιτηρών.

Δύο είναι οι βασικές παράμετροι που απαιτούνται για την εμπορική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η συνένωση δυνάμεων με τη δημιουργία ομάδων καλλιεργητών για την κοινή διάθεση των προϊόντων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένες περιεκτικότητες ώστε να είναι αποδεκτά τα φυτά από τις βιομηχανίες φαρμάκων.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα που εμφανίζει η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσής τους σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- φαρμακευτικών φυτών, τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων κλπ.

Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των φαρμακευτικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο. Η τρίτη είναι αυτή που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες όμως και απαιτητικές συνθήκες-, αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία βέβαια απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, με την προϋπόθεση βέβαια του σωστού σχεδιασμού.
Παρά εξάλλου το γεγονός ότι η καλλιέργεια των φυτών αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος - SymAgro. Τηλ.: 26510 07653 - 6944846475ΤΣΑΙ
Μικρές απαιτήσεις, μεγάλες αποδόσεις

Καλλιέργεια με περιορισμένες απαιτήσεις και υψηλές αποδόσεις αποτελεί το τσάι, που έχει γίνει περιζήτητο στις αγορές του εξωτερικού.

Με τη στρεμματική απόδοση στο τσάι του βουνού να είναι διπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να φθάσουν τα 800 ευρώ. Καλλιέργεια περιορισμένων απαιτήσεων, ιδανική για φτωχά εδάφη, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση. Αυτή η ανάγκη οδήγησε στη συστηματική καλλιέργεια του φυτού, καθώς τα αυτοφυή φυτά δεν ήταν δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Η καλλιέργειά του στο ίδιο χωράφι έχει διάρκεια ζωής από 5 έως 8 χρόνια. Οι αποδόσεις και η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καλλιεργητικές φροντίδες. Σε χρονιά πλήρους παραγωγής οι αποδόσεις σε ξηρό προϊόν αγγίζουν τα 100-150 κιλά ανά στρέμμα. Οι περισσότεροι παραγωγοί το πωλούν σε μπάλες των 20-25 κιλών και, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που κάνουν, πετυχαίνουν καθαρή πρόσοδο της τάξης των 500-700 ευρώ.

Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά τα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη, αλλά αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών. Εχει ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και αντοχή στην έλλειψη νερού. Το φυτό είναι ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες όταν καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.

Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο πολλαπλασιασμός της καλλιέργειας πραγματοποιείται είτε με σπόρο είτε με παραφυάδες. Ο σπόρος συγκεντρώνεται από το τσάι που φύεται στο βουνό. Μάλιστα για κάθε στρέμμα απαιτούνται περίπου 15 γρ. σπόρου. Αυτή η ποσότητα σπέρνεται σε σπορείο από τον Αύγουστο μέχρι αρχές Οκτωβρίου και τα σπορόφυτα που προκύπτουν μεταφυτεύονται.

Η συγκομιδή γίνεται συνήθως τον Ιούλιο, όταν τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθιση και τα ανθοφόρα στελέχη αρχίζουν να ξυλοποιούνται, οπότε η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο είναι μεγαλύτερη. Κόβονται ολόκληρη η ταξιανθία και μέρος του βλαστού, μήκους 5-6 εκ., με μαχαίρι ή δρεπάνι. Στη συνέχεια μεταφέρονται για ξήρανση σε υπόστεγα, ώσπου να αποκτήσουν το επιθυμητό πρασινοκίτρινο χρώμα.

ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ
Περιζήτητος από τη φαρμακοβιομηχανία

Ο σαμπούκος θεωρείται ένα από τα πλέον περιζήτητα φαρμακευτικά φυτά και καλλιεργείται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια για την αποφυγή των πρώιμων παγετών του φθινοπώρου. Ανέχεται θερμοκρασίες μεταξύ -40οC και 38οC. Η οικονομική απόδοση του σαμπούκου που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς υπήρξε ένα από τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσαν ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης, φθάνει τα 800 ευρώ ανά στρέμμα. Προσαρμόζεται σε μια ποικιλία εδαφών, αλλά προτιμά τα μέσης σύστασης υγρά εδάφη, τα οποία έχουν καλή στράγγιση και ευνοούν την ομαλή βλάστηση των φυτών. Το έδαφος που θα δεχθεί την εγκατάσταση της φυτείας του σαμπούκου πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από τη φύτευση των φυτών, ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες συνθήκες εγκατάστασης, επειδή είναι πολυετές φυτό.

Σε όλα τα μέρη του κόσμου ο σαμπούκος χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς πολλές ενεργές ουσίες του χρησιμοποιούνται από τη φαρμακοβιομηχανία.

Οι καρποί του σαμπούκου που έχουν όξινη γεύση συνήθως μεταποιούνται. Στην περίπτωση που η μεταποίηση αφορά τη δημιουργία χυμού ή την παραγωγή χρωστικής ουσίας, οι καρποί ψύχονται σε θερμοκρασία που βρίσκεται πλησίον της θερμοκρασίας κατάψυξης, όπου και διατηρούνται για 7 ημέρες.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί επίσης και η αγορά για αποξηραμένους καρπούς σαμπούκου. Οι αποξηραμένοι καρποί του σαμπούκου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων σε ανάμειξη με δημητριακά.

Στην αγορά των φαρμακευτικών ειδών υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν ως βάση τα άνθη και τους καρπούς του σαμπούκου, ιδίως εκείνα που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες.

ΞΗΡΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Εως και 11,5€ το κιλό πωλείται η βιολογική λεβάντα

Τα άνθη της λεβάντας χρησιμοποιούνται νωπά και αποξηραμένα τόσο στη βιομηχανία καλλυντικών όσο και στη φαρμακοβιομηχανία αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Η λεβάντα καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια και αναπτύσσεται καλύτερα σε ξηροθερμικές συνθήκες και ανθίζει από αρχές Ιουλίου έως και τον Αύγουστο. Παρουσιάζει ιδιαίτερη αντοχή σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, αλλά δεν αντέχει τους παγετούς την περίοδο της άνοιξης.

Η περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο θα πρέπει να είναι σχετικά υψηλή, γι' αυτό και χρειάζεται να γίνει περιστασιακή ασβέστωση, ενώ οι ανάγκες του φυτού σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο δεν είναι ιδιαίτερες, γεγονός που συνεπάγεται τη μειωμένη χρήση λιπασμάτων που περιέχουν τα παραπάνω στοιχεία.

Οι αρδευτικές ανάγκες της καλλιέργειας είναι και αυτές περιορισμένες, καθώς η λεβάντα δεν αγαπά την υπερβολική υγρασία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ανθεκτική σε παρατεταμένη ξηρασία ή παγετό, αφού η ανθεκτικότητά της στα τελευταία είναι μέτρια. Η εντατικότερη άρδευση είναι απαραίτητη κυρίως τα 2 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, ενώ και στα επόμενα έτη κατά το στάδιο της άνθισης τα φυτά δεν θα πρέπει να στερούνται νερού.

Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως και 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.

Η απόδοση σε χλωρό βάρος τον πρώτο χρόνο είναι 50-100 κιλά ανά στρέμμα, τον δεύτερο 200-250 κιλά ανά στρέμμα και τον τρίτο 300-350 κιλά ανά στρέμμα. Πλήρη παραγωγή έχουμε τον τέταρτο χρόνο (400-500 κιλά ανά στρέμμα), ενώ αν γίνει συλλογή μόνο της ταξιανθίας η απόδοση σε ξηρό βάρος κυμαίνεται στα 35-45 κιλά ανά στρέμμα. Η δε διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και τη συμβατική καλλιέργεια λεβάντας γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι ενώ η τιμή της βιολογικής λεβάντας φτάνει τα 11,5 ευρώ, η τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας δεν υπερβαίνει τα 3,5 ευρώ το κιλό.

Ικανοποιητικά κέρδη από τη μέντα

Παρά τις μεγάλες απαιτήσεις που έχει η αρδευτική καλλιέργεια της μέντας και το υψηλότερο κόστος παραγωγής από άλλες ξηρικές καλλιέργειες, οι αποδόσεις σε έσοδα αποζημιώνουν τους επίδοξους καλλιεργητές. Είναι όμως αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτεί συχνά ποτίσματα. Μάλιστα, την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ποτίσματα την εβδομάδα. Η μέντα ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ψυχρές. Καλύτερη ανάπτυξη επιτυγχάνεται σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και δροσερό καλοκαίρι.

Στη διάρκεια του χρόνου γίνονται δύο συλλογές της μέντας. Η πρώτη συλλογή γίνεται με την έναρξη της άνθισης (συνήθως αρχές Ιουλίου) και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Απόδοση 1.500-2.000 κιλά ανά στρέμμα σε χλωρό βάρος. Συλλέγεται μηχανικά και ξεραίνεται σε θερμοκρασία 45οC. Ο λόγος χλωρής προς ξηρή μάζα είναι (2,5-3):1, που σημαίνει ότι αποδίδει περί τα 500 κιλά ξηρής δρόγης. Η τιμή πώλησης για μέντα τριμμένη συμβατικής καλλιέργειας κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή της βιολογικής μέντας κινείται στα επίπεδα των 6-7 ευρώ το κιλό.

Με μια τυπική πυκνότητα φύτευσης, περίπου 4.000 φυτών ανά στρέμμα, η δαπάνη για το φυτικό υλικό εγκατάστασης κυμαίνεται από 480 έως 800 ευρώ ανά στρέμμα.

Πηγή:
www.imerisia.gr/article.asp?catid=31076&...&pubid=113251053

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 310
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Γενική ενημέρωση


Χορηγοί Ιστοσελίδας

karakikes_11_22Euromedicaelakre_logokekdiasxarisiskefalloniaflyer

fani_tsirogiannivasileioukeramario_logomouzakipalace_logopapapoulioscafe club people

drakotrypaEshop6

Ενδιαφέροντα Θέματα

<< >>

Facebook Page

Αναζήτηση

Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα981
mod_vvisit_counterΧθες1224
mod_vvisit_counterΣύνολο3234015

Σύνδεση


Login reminder Forgot login?

Who's Online

Έχουμε 160 επισκέπτες συνδεδεμένους
None

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information